2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix)
1/4 szklanki mleka
150 g śmietanki 30% lub 36%
1 op. cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić.
Owoce opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki.
Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty.
Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać mleko i wymieszać.
Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 – 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 – 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę.
Dodać 2/3 ilości owoców ( jeślio truskawki to pokrojonych na połówk, jeśli borówka mogą być zblendowane), delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.
Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
W mililitrach:
1 szklanka = 250 ml
1 łyżka stołowa = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
W gramach:
1 szklanka mąki = 160 g
1 szklanka cukru = 220 g
1 łyżka oleju = 14 g
1 łyżka śmietany = 15 g
1 łyżka mąki = 16 g
1 łyżka bułki tartej = 9 g
1 łyżeczka soli = 6 g
1 łyżeczka p. do pieczenia = 5 g
Najnowsze komentarze