Oryginalna fasolka po bretońsku

Danie to choć, bardzo popularne w polskiej kuchni – pochodzi z francuskiej Bretanii. Idealnie sprawdza się w mojej kuchni na chłodniejsze dni. Zatem do dzieła!

 

14233833_1254015727950135_521848180_o

Składniki:

1 opakowanie fasoli Piękny Jaś
1 pęto chudej kiełbasy (ja używam podsuszanej)
2 słoiczki przecieru pomidorowego po 180 gram
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasolki
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
3 ziela angielskie
2 listeki laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
bazylia, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz

Receptura:

Fasolę zalewamy sporą ilością wody, przynajmniej kilka cm nad poziomem fasoli i zostawiamy na noc. Następnego dnia można wylać wodę i zalać świeżą, ale można też zostawić tą w której stała (są dwie szkoły). Garnek z fasolą stawiamy na gaz i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Dusimy około 0,5-1 godziny. W międzyczasie kroimy kiełbasę i cebulkę, a następnie podpiekamy na patelni. Do garna dodajemy przecier pomidorowy i skrojoną w kosteczkę paprykę, a także fasolkę z puszki, następnie podsmażoną kiełbaskę i cebulę. Całość przyprawiamy majerankiem i papryką, gotujemy jeszcze pół godziny, aby fasolka i papryka zmiękła. Smacznego!

You may also like...

Dodaj komentarz