Pasta chili – pomidorowa

Fantastyczny przepis na pastę pomidorowo-chili-paprykową wpadł mi całkiem przypadkiem do ręki. Robiłam pastę już kilkakrotnie i zawsze cieszyła moje podniebienie. Można stosować na kanapkę, jak i również w postaci sosu do różnorodnych dań. tomato-soup-482403_960_720

4 kg papryki czerwonej (przepuścić przez maszynkę)
20-30dag papryczki chili (przepuścić przez maszynkę)
3 małe główki czosnku (przepuścić przez maszynkę)
3 łyżki soli
0,5 kg cukru
1 szklanka 10% octu
3 słoiczki koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki oleju Receptura: Wszystko składniki wkładamy do garnka, można dodać papryki ostrej (w proszku), bazylii i pieprzu. Gotujemy przez około 30 minut, następnie gorącą pastę wlewamy do słoiczków.

 

Zdjęcie: Catkin

You may also like...

Dodaj komentarz