Pierogi ruskie

Dziś zostałam mile zaskoczona – w mojej kuchni zjawił się mężczyzna i to nie tylko jako konsument, ale również jako pomoc! Mój chłopak wpadł od tak, aby pouczyć się klejenia pierogów.. – zrezygnował. Ale w zamian za to przygotował okrasę składającą się z cebuli i papryczek jalapeno. Zapraszam do wypróbowania naszego przepisu.
empanadas-592306_640

Składniki na farsz:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 sery białe twarogowe 0%
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Receptura farszu:

Ziemniaki obieramy i osolone wstawiamy do gotowania. Farsz najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby ziemniaki ostygły. Kiedy ziemniaki już są zimne dzielimy je na 3 części i dodajemy tyle sera ile objętościowo zajmuje jedna porcja ziemniaków. Cebulkę podsmażamy i dodajemy do przygotowywanego farszu. Całość przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Można również dodać podsmażony boczek jeśli ktoś lubi.

Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki pszennej typ: 500
  • pół łyżeczki soli
  • 12 łyżek oleju
  • 200 ml wody

Receptura ciasta:

Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zarabiamy, następnie przenosimy się na stolnice i dzielimy ciasto na dwa. Przy pomocy odrobiny mąki rozwałkowujemy ciasto do cienkiej grubości. Następnie wykrawamy okrągłe kawałki na pierożki, najlepiej przy pomocy miseczki lub specjalnej wykrawarki do pierogów.

You may also like...

1 Response

  1. rozliczanka pisze:

    Pierogi ruskie są tymi, których najrzadziej próbowałam. Chyba tylko raz, ale może kiedyś się skuszę, żeby nawet samodzielnie zrobić 🙂

Dodaj komentarz