Sernik bezglutenowy keto pieczony

Składniki:
11 jajek
2 łyżki cukru
100g erytrolu
200 g miękkiego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
60 g mąki ziemniaczanej
1 kg twarogu sernikowego
2 łyżki mąki migdałowej

 

Przygotowanie:

Oddzielamy 3 białka i 11 żółtek. 3 bialka ubijamy na sztywno i wstawiamy na chwię do lodówki.
1kg sera, 11 zoltek, kostka cieplego masla, 2 lyzki cukru, 100g erytrolu i ekstrakt z wanilii miksujemy na puchowa mase, dodajemy mąki. Na koniec dodajemy ubitą pianę – mieszamy łyżką.

Masę serową przełóż do duzej tortownicy i delikatnie wyrównaj wierzch.

Piecz najpierw w 150°C w trybie góra-dół przez 60 minut, a następnie obniż temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 30 minut.

Na wierzch można polać czekoladą: kostka czekolady, troszkę śmietany i łyżka masła.

You may also like...

Dodaj komentarz